Bu Blogda Ara

5 Kasım 2013 Salı

NÂZIM’IN “YOLCU”SU ŞEHİR TİYATROLARI’NDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2013-2014 sezonunda yeni oyunlarla seyircilerin karşısına geçiyor.  Bu oyunlardan biri, yıllar önce Savaş Dinçel, Erdal Özyağcılar ve Mustafa Alabora gibi usta isimlerin oyunculuklarıyla sahnelenen ve Nâzım’ın tüm eserleri gibi hiç eskimeden günümüzde de aynı önemi taşıyan YOLCU.


30 Ekim Çarşamba günü Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde prömiyer yapan oyun, sezon boyunca Şehir Tiyatroları sahnelerinde sergilenmeye devam edecek.  Nâzım Hikmet’in en beğenilen oyunlarından biri olan Yolcu, Şehir Tiyatroları’nda Yıldırım Fikret Urağ’ın yönetmenliğinde sahneleniyor.  Dramaturgluğunu Hatice Yurtduru, kostüm tasarımını Duygu Türkekul ve efekt uygulamasını Hanefi Topraktepe’nin üstlendiği oyunun kadrosunda Bahtiyar Engin, Aslıhan Kandemir, Mehmet Avdan ve Gün Koper yer alıyor. Barış Dinçel’in başarılı sahne tasarımı ve Mustafa Türkoğlu’nun ışıklarıyla oyun kısa sürede izleyiciyi içine çekmeyi başarıyor.


Kurtuluş Savaşı yıllarında memleketin ücra bir köşesindeki tren istasyonunda yaşayan üç insan, bu ıssız yerde hiçbir iletişim aracı olmadan toplumdan uzak ve yalnız kalmışlardır. Dışarıda devam eden savaştan bihaber kalabalığa karışma arzusuyla yanıp kavrulurlarken kendi aralarında da yalnızlaşmış ve birbirlerine düşman hale gelmişlerdir. Bir gün istasyona yolu düşen Atlı’nın gelişiyle her şey bambaşka bir hal alacaktır. İnsan ilişkileri üzerinden bir toplumu sorgulatan oyunda iyiye, doğruya ve güzele olan hasret can yakıcı bir şekilde hissediliyor. Yahut Nâzım’ın kaleminden Makasçı’nın deyimiyle;

“Daha güzel, daha iyi, daha doğru bir dünya…
Otları, hayvanları değil… Onlar şimdi de güzel.
İnsanları daha iyi, daha doğru bir dünya…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder